Η Αποκατάσταση μετά την Καταστροφή

Ακόμη και μετά την πιο αδυσώπητη καταστροφή, έρχεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που κρατά το χαμόγελο ζωντανό. Σίγουρα ύστερα από την ολοσχερή καταστροφή με την πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, κανείς δεν πίστεψε πως το αύριο θα ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Ο πόνος ήταν διάσπαρτος σε ολόκληρη τη χώρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη που αποσβολωμένος παρακολουθούσε τα τραγικά γεγονότα. Τόσοι νεκροί σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, όπου βασίλευε η χαρά και η ξενοιασιά.

Ελπίδες για Ένα Καλύτερο Αύριο στο Μάτι

Στην Ανατολική Αττική, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, το Μάτι αποτελεί ένα πραγματικό εργοτάξιο και η εικόνα του προδιαθέτει την αισιοδοξία των κατοίκων της περιοχής. Φυσικά και τίποτε δεν μπορεί να αποκαταστήσει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των επιζώντων, όπως επίσης και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Όμως, μέσα στο σκοτάδι της καταστροφής, είναι τουλάχιστον θετικό το γεγονός ότι το Μάτι δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Αντιθέτως, οι προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών προκαλούν μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα κίνητρα της πυρετώδους ανοικοδόμησης στο Μάτι διαφέρουν, κατά τα λεγόμενα της Κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ανοικοδόμηση και η προσπάθεια αποκατάστασης γίνεται τόσο γρήγορα, έτσι ώστε να κατευνάσει η Κυβέρνηση τις έντονες αντιδράσεις για ενδεχόμενη ολιγωρία κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Επιπλέον, πολλοί ισχυρίζονται ότι όλες οι προσπάθειες αποτελούν διαφήμιση για τις επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το Μάτι χρειάζεται αποκατάσταση των υλικών ζημιών, έτσι ώστε να σταθούν οι κάτοικοι ξανά στα πόδια τους και να ατενίσουν το μέλλον με λίγο περισσότερη αισιοδοξία. Ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να ανακουφίσει λίγο τους ταλαίπωρους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη το καλοκαίρι και είδαν ολόκληρη την περιουσία τους, μαζί και τη ζωή δικών τους ανθρώπων ενδεχομένως, να χάνεται.